16

Alhamdulillah, alhamdulillah.. alhamdulillah.... today genap 1 tahun 10 bulan perjalanan penyusuan lil genius Dzakirah... Ada 2 bulan lagi kami perlu bertahan dalam menjayakan misi penyusuan kami... Semoga momma sentiasa diberi sekeping hati yang "degil" dan cekal untuk terus berusaha dan menjayakan penyusuan susu ibu untuk lil Dzakirah. Doakan kami berjaya. Tuhan sahaja yang dapat membalas segala doa anda itu... 


Alhamdulillah ini pencapaian terbaik sepanjang tempoh penyusuan mommaMia. Semasa Damia kami berjaya sehingga 1 tahun 2 bulan. Tu pun sebab mengandungkan lil Dzakirah & end-up Damia diberikan formula & wean off selepas lil Dzakirah dilahirkan. Tu cerita lama & itu juga sebagai penguat untuk mommaMia berjuang untuk penyusuan lil Dzakirah sehingga ke hari ini... I never care berapa banyak saya ada berbanding org lain, atau berapa org lain ada berbanding saya, yang saya tau susu-susu saya cukup utk lil Dzakirah hingga 2 thn JIKA sy rajin memerah mengikut rutin. 

Sesungguhnya dugaan selepas mendapat Master Degree 1 tahun 6 bulan maha hebat. Serius, tanpa ilmu & support memang boleh give-up... Pesanan en suami sentiasa tersemat & berbisik-bisik dicorong telinga ni...
"Walau bagaimana dugaan melanda, haruslah bersabar!! " - Thanks abang, luv u so much!
Siapa sangka dari sepenuh2 peti deep freezer stok EBM lil genius Dzakirah masa dulu, kini hanya tinggal 2 botol frozen EBM je di peti sejuk atas dan 3 botol fresh EBM di bawah. Normal ke?? huhu ketahuilah... its normal, dan yang pasti ia tidak melunturkan semangat mommaMia untuk terus menyusukan lil genius Dzakirah... 

 Kenangan terindah kami... stok yang penuh pun bleh habis tau... 
so jangan ponteng mengepam walupun pada hujung minggu...
kini freezer tuh still penuh dengan susu EBM tapi bukan EBM kami... :(
EBM office-mate momma Pn Aima
Pn Aima ni pernah mengalami susunya cair 50 paket 5oz tau semasa berpantang 
akibat suiz fridge ditutup, but she never give.. go go gal!!!
ada la dalam 3 laci penuh susu beliau...

Kalau nak cerita memang penuh berliku cabaran penyusuan kami dari 1 tahun 6 bulan ke 1 tahun 10 bulan nih... musuh utama apabila cik Period datang setelah hampir 1 tahun 7 bulan tidak pernah datang... syukur alhamdulillah. Selama hampir 1 tahun 7 bulan Allah beri keizinan untuk solat kepadanya tanpa uzur. Mungkin kerana lama sudah tidak period, maka period jadi huru hara... lagipun kalau ikutkan kesan sampingan pengambilan Implanol mommaMia tergolong dalam 50 peratus pemakai yang mungkin tidak mengalami haid atau mengalami sedikit sekali-sekala... So seperti biasa la kalo period mesti diikuti dengan susu merudum... kes ni sangat sinonim. Bayangkan kalo dah 1 week period, 1 week off, pastu 1 week period lagi... 1 week off... bagaimana korang rasa penghasilan susu lil Dzakirah tu?  

But i do believe as long as we breastfeed our baby, pumping ikut rutin, how much kita dpt pun itulah yang anak kita perlu for normal function body dia... insyaallah dengan sedikit tenang we will feel better ~ kata-kata semangat from my idol Breastfeeding Farah Farhan (Sarakids).

Tahukah anda??! Semakin besar anak, semakin kurang kuantiti susu dia kena ambil. Dia perlu makan dan dapat zat or kenyang dari makanan pula. Susu walaupun 2 oz 3 oz cukup utk keperluan normal fungsi badan dia. Kena tengok everyday pump dapat brapa oz (daytime), banyak tu juga lah baby kita perlukan. Please, dont provide more ebm stocks drp brp yg kita bawa balik everyday. Nanti stok jd negative. Motto yang disemat didada "biar kedekut susu tapi anak berterusan 2 thn menyusu" - kejam tak kejam... A.A.K!! hikhikhik... Ajar anak utk makan buah, biscuits, dan lain2 healthy snacks selain makanan berat (normal meal) itulah yang alin buat for lil Dzakirah sekarang.

 Selera makan lil Dzakirah Alhamdulillah...
walupun petit, dia lebih kuat makan berbanding kakak Damia tau...

Chenta hati momma
Semoga kalian sentiasa sihat, ceria & berada dalam lindunganNya

Sudah masuk 2 bulan kami fulltime bertendum pumping apabila dirumah mahupun dikampung... Percayalah pada diri anda!! InsyaAllah susu anda cukup untuk anak anda... 

3 teras yang sentiasa dipegang...
  • Kekerapan melakukan pengosongan susu, lebih banyak signal demand di hasilkan.. lebih banyak susu akan diproduce. INI WAJIB DIPATUHI.
  • Pemakanan Seimbang ambil mengikut piramid makanan dan memenuhi keperluan seorang ibu yang breastfeed. AIR – Perlu minum banyak, tiada alasan tidak boleh minum banyak air! Pengambilan Suplemen SHAKLEE, membantu memperbaiki kesihatan ibu dari dalam. Tubuh yang sihat, pasti membantu melancarkan penghasilan susu.
  • Doa, Doa dan Doa… Pintu Rezeki dipegang Allah SWT.. dan jangan lupa ISTIQAMAH..
So buat ibu-ibu yang mengalami susu kurang @ merudum, lontarkan sejauh2 sifat MALAS anda. Tingkatkan kekerapan mengepam anda, tendum or power pumping serta Amalkan doa ini untuk elak daripada perasaan malas, rasa keluh kesah, dukacita, sifat kedekut dan penakut dan elak alami daripada tekanan hutang pun boleh... Elok diamalkan setiap pagi & petang!!! Selamat beramal!!! 
Maksudnya : “Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.

Post a Comment

Sidratul Muntaha said... February 1, 2012 at 11:13 AM

Dzakirah ni baya ara rupanya
ara pun lagi 2 bulan nAk masuk 2 thun
samalah
masih mneyusu lagi even tak pumppun
kat sekolah dia takmo minum smpai la blik rumah
so then
seronok gile bile pikir2 blik

Ummi Ummair said... February 1, 2012 at 12:43 PM

good luck kak alin. tak lama lg dah!
:)

Mama Iman said... February 1, 2012 at 11:01 PM

salam. Iman pun 1 tahun 10 bulan. sehari minum dlm 8 oz. Alhamdulillah masih dpt pulun dpt pulun at least 8 oz jgk. Huh..akhinye freezer jg semakin kosong. isi lauk2 mentah byk2 pula =D Iman makan byk gile. tp berat menten 10 kilo. Huhuhu. sy dah period sejak iman 6 bulan. nsb x effect susu. ade jgk kurg, dlm 2 oz gtu. gd luck mama mia =)

Mommy N Little Stars said... February 1, 2012 at 11:04 PM

bravo Alin. keep it up dear.... :)

Momma Mia said... February 2, 2012 at 9:00 AM

@ Ayu - Wow bagusnya Ara.. mmg seronokkan ayu. teror ayu tak mengepam pun tapi masih menyusu. tu yg best ttg bfeedkan.. as long kita rasa cukup utk baby kita ianya cukup, insyallah... happy bfeed ayu...

Momma Mia said... February 2, 2012 at 9:01 AM

@ che rus - sila2. setiap sharing mmg utk semua, semoga inspires and benefited us all. "The more we share the more we gain" kan...

Momma Mia said... February 2, 2012 at 9:05 AM

@ ummu ummair - t/kasih sis. all the best to u too dear. masih menyusu Ummair walupun dah 32 bulan plus mengandung adik ummair 4 bulan. tabit spring. take care tau...

Bonda Adam said... February 2, 2012 at 9:06 AM

tq alin sbb bg saya kembali bersemangat nak keep pumping.. seronoknya tgk peti ais tu penuh dgn dgn susu... mine almost zero.. :(

tapi alhamdulillah so far still cukup untuk full bf him on daily basis.. tapi once i got fever or stress..susu supply merudum, terpaksalah guna option susu FM. sedih betul..i can't claim my little Aryan fully BF anymore :(

Momma Mia said... February 2, 2012 at 9:07 AM

@ Mama Iman - good luck to u too dear... semoga kita tetap degil & cekal berusaha menyusukan anak2 kita ek... apa2 kita jaga mindsetkan, susu cukup utk anak2 kita. insyaAllah

Momma Mia said... February 2, 2012 at 9:08 AM

@ Mummy N - Thank you sis. Semoga semua ibu2 menyusu juga sentiasa dipermudahakn urusan penyusuan mereka. Amin

nsabariah said... February 2, 2012 at 10:23 PM

Syabas alin berjaya sampai ke tahap ini. Keep on yr effort. Doakan akak juga,br 13 bln. Yg no 3 smpi 1th 6 bln ajer. Mudah2an yg ni smpi 2 th, wlpn dia x mnm ebm dgn botol...

Liza said... February 2, 2012 at 11:08 PM

Alin, Liza cam nak try Trial Pack G coz my second son tu eczema. Berapa harganyer?

Momma Mia said... February 3, 2012 at 5:26 AM

@ nsabaraiah - insyaAllah akak pasti boleh. Masing2 punya cabaran yg tersendirikan... pokok pangkal b/mana kita menangani setiap situasi dgn +ve thinking... & teruskan usaha & kegigihan... Allah sentiasa bersama dgn orang yg sabar...

Momma Mia said... February 3, 2012 at 5:26 AM

@ Liza - hai sis.. alin dah reply kat ur shoutbox. anthing email alin/sms 0192682709

Momma Mia said... February 3, 2012 at 5:36 AM

@ bonda Adam - semangat jgn tak semangat yer...teruskan usaha jgn give up! always elakkan stress sbb itu musuh no satu yg buat hormon oksitosin kita tak dpt hasilkan susuibu... no worries walaupun dah campur FM, as long mereka masih menyusu susibu tu pun dah kira bagus dr takde langsung!! caiyok2!!

 
Top