33


Alhamdulillah on 1st April 2010, tepat jam 8.54 mlm, momma selamat melahirkan permata kami yg ke-2 di DEMC Hospital secara c-section. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Alhamdulillah kami selamat.

Kronologi kelahiran:-

30hb Mac 2010

  • Medical check-up & CTG scan.
  • Doktor kata baby ok dah masuk kantung & momma dah bukak 2 cm. Kalo sakit dah bleh dtg terus.
  • So expected bersalin Khamis 1.4.2010.
  • balik ke rumah, mlm nye momma demam panas & rasa sakit sgt nak bangun... tapi sbb tak de rasa contraction kami tak g hospoital.

31hb Mac 2010

  • Pagi, badan rasa lenguh2 yg amat, demam dah kurang tak macam mlm semlm
  • gerakan baby tak seaktif semalam. we oul risau & g check-up kat DEMC
  • kene admitted & monitor with antibiotic
  • kene drip, 3x gagal. Nasib baik yg ke-4 tu nurse dia expert

1hb Apr 2010

  • solat subuh berjemaah dgn abah then solat hajat
  • sarapan roti hospital + egg Mcmuffin MacD
  • 8.45 am get ready to go to labour room
  • 9.00 am when to labour room dgn abah
  • 9.30am Doktor Fairuz pecahkan air ketuban
  • 10.30 am 1st botol drip abis
  • 12.00 pm 2nd botol drip abis : bukaan 3cm
  • 2.00 pm 3rd botol drip abis : bukaan 4 cm. Contraction semakin kuat but bukaan too slooooowww. So we decided to take injection pil killer. then kami terlelap...
  • 4 pm : bukaan 5 cm
  • 5 pm : bukaan 7 cm
  • 6 pm : bukaan 8 cm
  • 7.30pm : bukaan 9 cm jer. Doktor datang and suh try to push. lama gak kami mencuba so that kepala baby bleh turun & improve bukaan to 10cm.
  • 8pm : Doktor seluk and check kepala baby still too far untuk do vacuum so since we have wainting too long & momma pun tak tahan sesangat everytime contraction... doktor Fairuz advice that we have to do c-section sbb takut kepala baby terbelit dgn tali pusat, and that's may be a reason why kepala baby tak nak turun... Momma & abah pasrah sbb its almost 12 hour kami mencuba. Sementara menunggu persiapan operation momma still berusaha dgn baby untuk push but gagal... momma byk borak dgn baby utk beri momma kekuatan
  • 8.30pm : momma dibawa ke operation room tanpa ditemani abah... frust nyerrrr sbb dorang tak izinkan abah ikut momma.... emo...emo...emo...otw tuh macam2 bermain kat kepala. takut ada, frust ada, tak sabar pun ada utk mengetahui keadaan baby cane??? perjalanan terasa jauh sgt padahal dekat jer... masuk jer terassa ada orang tolak sini, tolak sana.. and angkat. tangan didepakan... sebelah utk drip & sebelah lagi utk tekanan darah... Ya Allah cam kenal jer lampu kat bilik opearation nih...sama dlm tv, semua lampu dorang ni sefesyen je kot... pastu dorang suh bangun & peluk bantal untuk cucuk ubat bius kat blakang. tak sakit sgt sbb sakit contraction lagi sakit. Pastu kaki terasa kebas hingga paras pinggang. Doktor bius tu suh tido but momma terasa kuat utk menyedarkan diri bersama2 melalui saat kelahiran baby. Terasa la perut ni disapu something, digosok2 or digodek2... tapi tak rasa sakit. Masa baby nak dikeluarkan pun momma terasa sbb doktor bius tuh disuruh tolak baby dari dada momma. Ya Allah selamatkan anak momma.... then
  • 8.54pm : uwekkkkkkk, tangisan baby kedengaran but sekejap jer... baby ditunjukkan sekejap jer kat momma before doktor Kosyi amik alih utk check baby. Sume cakap baby momma besar & kepala dia dah masuk cuma tersenyet sket that's why tak nak turun. Dr Kosyi sempat bagi momma kissss baby before bawa kluar baby untuk dipanaskan sbb dia kata baby ok cuma kat dada baby ada air.
  • 9.30pm : momma di pindahkan ke wad sementara....
  • 11.30pm : baru momma dapat jumpa baby & susukan baby.......... hingga ke pagi. Tapi abah tak dibenarkan lagi untuk temankan momma kat wad sementara tuh.... Ya allah sedisssss, nasib baik la ada baby kat sebelah berikan momma kekuatan.... momma tak bleh tido sgt masa kat situ sbb panas sgt!
  • 5.30am : Esok pagi, nurse amik adik katanyer nak bawa g mandi... YaAllah awalnyer mandi... lol!!



cam gitu la kronlogi kelahiran adik Damia. nnti sambung lagi....




Damia yg kegembiraan dpt adik & sronok jadi baby besao duk dlm troli adik



Post a Comment

Siti said... April 5, 2010 at 2:43 PM

Tahniah atas kelahiran baby baru. Tembam sungguh muka baby. geram jer tgk..huhu

AshAnas said... April 5, 2010 at 2:46 PM

congrats alin... shumil pipi dia... damia pun makin comel dan ceria dh jd kakak ek.....

Anje a.k.a Mama_Aqish said... April 5, 2010 at 2:50 PM

ok...tahniah pada momma mia...tomei adeq damia...mesti kakaknyer suka bangat kan...

MeL MikaiL said... April 5, 2010 at 2:55 PM

congrats alin & family! baby sgt comelsss ;)

YanaNuar said... April 5, 2010 at 4:09 PM

Tahniah...alhamdulillah semuanya selamat...

comey n tembamnya baby =)

Ummi Salsabila said... April 5, 2010 at 4:11 PM

Alhamdulillah kak..tahniah3x!!!.comelnya adik damia!!

p/s: ya Allah..cuaknya bc kronolgy klahiran adik mia..

Mazatul Azura Muhamad said... April 5, 2010 at 6:17 PM

Alhamdulillah... semua dah selamat... Tahniah Alin.. walaupun kronology kelahiran agak scary, tapi bangganya baby sebab mak dia strong.. Alhamdulillah....

nieda said... April 5, 2010 at 8:37 PM

tahniah, alhamdulillah..apa2pun semuanya dah selamat k..happy breastfeeding

ibu_Arifa said... April 6, 2010 at 2:44 AM

Tahniah..alhamdulillah..semuanyer selamat.. tembab dan comelnyer adik Damia nih.. tgk Damia pun dah mmg sesuai jd kakak dah tu..nampak dah besar jer damia dalam troli tu.

mcm nak menitis air mata baca kronologi kelahiran adik Damia kali ni..sebijik sama mcm saya waktu lahirkan Dalila dulu..cuma waktu pecahkan air ketuban tu, tgk dalila dah terberyy kat dalam..lagi risau kita dibuatnyer..
saya pun memang xtahan sangat dgn kesakitan tiap2 kali krontaksi tu, hanya Allah yg tahu kan masa tu. dah buka 10 cm dah tp push2 Dalila xmau kuar jgk.. last2 c-section jgk..keluar2 doktor ckp..patutlah baby dia besar mcm ayahnyer..hihihi

Intan said... April 6, 2010 at 7:04 AM

Amboi comel, putih dan montel nya pipi diaaaaa! Gewam sgt rasa nak geget nie :D

Tahniah alin dan hubby!

Jadi kakak dah damia ye...seronok je muka dia :)

firahadifa said... April 6, 2010 at 8:39 AM

akak... tahniahhhhh.. so so chumelllllll

mummy_ayu said... April 6, 2010 at 8:44 AM

congrates dear!! so chumels..selamat berpantang..rehat yer!!

kakyong said... April 6, 2010 at 9:24 AM

tahniah... byk jua ranjau duri dlm menyambut kelahiran adik damia ni..
alahai comelnya.. mcm ade bau bb plak kat rumah daku nih...

selamat berpantang & jaga diri..

♥ MAMA ♥ said... April 6, 2010 at 4:31 PM

salam..
congrats to mumma mia! comey sungguh adik damia tu,geram nk mmmuah mmuah,hihii..
slmt bpantang kay ;-)

mariaariffbaby said... April 6, 2010 at 4:43 PM

dear..
tahniah!!

alhamdulilah..yang penting ibu and baby selamat..

geram la tgk baby awak..comel!

Momma Mia said... April 6, 2010 at 8:04 PM

To Siti, Ash Anas, Anje a.k.a Mama Aqish, Mel, Tifa & YanaNuar
>> Thanks for ur warmest wishes. A'ahh pp bb gebus & meloyut. geram sesangat kan. tu belum uolss tgk aksi manja tongkat dagu lagi everytime lepas menyusu...

Momma Mia said... April 6, 2010 at 8:07 PM

To Raudhah a.k.s US >> toksah cuak US. tu dugaan & ujian utk akak. InsyaAllah akak doakan semoga segala perjalanan US semasa bersalin nanti dipermudahkan & selamat semuanya. Amin!!

Momma Mia said... April 6, 2010 at 8:15 PM

To Min @ IbuaArifa >> a'aahh lepas melahirkan baby biler tgk Damia macam dah besar sgt, walhal before tuh tengok kecik lagi, tetiba nampak Damia tinggi & jadi budak besao...

Ya Allah sebijik ke Min. Selama nih Alin pun biasa dengar pengalaman org c-sect tapi x fham sgt. now i understand. w/pun ada org yg sakit lebih dr 12 jam, Alin rasa tu satu pengalaman yg tak akan dilupakan... InsyaAllah idak ler sampai ngeri nk bersalin lg kot...ahakkkss Tengok ler kalo Allah nk bagi rezeki lagi... Kt merancangkan.. Tuhan yg menentukan

Momma Mia said... April 6, 2010 at 8:25 PM

To Intan, Afidah Arif & Mummy Ayu
>> Thanks dear for ur wishes. Damia nampak lain sejak jd kakak ni. Dia soooo excited biler tgk adiknyer menyusu & pandai tenangkan adik biler menangis... senang hati tgk dia tak meragam

Momma Mia said... April 6, 2010 at 8:34 PM

To Kak Yong
>> Thanks kak yong. Wah ada bau bb kat sana ek. tak lama lagi tambah lagi satu la kak yong.

Momma Mia said... April 6, 2010 at 8:45 PM

To mama & Maria
>> Alhamdulillah semuanya selamat. Alin pasrah. Tak kisah ler normal or c-sect janji semuanya selamat & sihat kan.

Thanks kpd semua yer!!

nurulazham said... April 6, 2010 at 10:03 PM

tahniah dear!!
sedap nama baby.. ;)
selamat berpantang!

MamaDamia a.k.a Haiza said... April 7, 2010 at 12:59 AM

tahniah alin...comei dan tembam adik Damia tu ye...jelas kegembiraan kat muka Damia dapat adik ye...

p/s:bila la Damia ni plak nak dapat adik ni :P...kene gigih berusaha lagi ni

Ummu Ibtisam @ Mardziah Mohd Lokoman said... April 7, 2010 at 6:44 AM

Salam. Tahniah atas kelahiran Dzakirah. Baby comel! Moga jadi anak yang solehah. Amin... Happy tandem nursing :-*

ummikhayra said... April 7, 2010 at 12:23 PM

ala........ comeinya adik damia..... bam bam la dia... sorry auntie baru sempat menjengah sini.,... congratz alin.... :) nini lak berdebar macam mana la nini nanti... :)

Momma Mia said... April 8, 2010 at 12:22 PM

to nurulazham >> mekaceh

Haiza @ mama damia >> thanx dear. caiyok2 haiza. sempat lg nk dpt bb 2010 nih.

Momma Mia said... April 8, 2010 at 12:25 PM

To Mardziah >> w'salam. terima kasih atas doa tuh. sronok la deangar mardziah tendem nursing. Alin tak star lg.

Momma Mia said... April 8, 2010 at 12:27 PM

To Ninie @ UK >> its ok ninie. mesti masih sibuk lg ek. pape pun take care tau adik khayra tuh. byk kan rehat & jgn stress2 tau!

AyuArjuna BiGoshh said... April 8, 2010 at 10:07 PM

tahniah ya....comelnya....

Momma Mia said... April 9, 2010 at 9:42 PM

AyuArjuna >> terima kasih dear!

bionic women said... April 14, 2010 at 10:36 PM

MOMMAMIA..
MUNGKIN DAH TERLAMBAT WISH U TAHNIAH..BUT BFORE THIS 1 MONTH XLEH ONLINE COZ STREAMIX ROSAK SO..BIARPUN DAH LAMBAT...NAK GAK UCAP TAHNIAH ATAS KELAHIRAN DZAKIRAH...
OK TAK SERVICE DI DEMC...SKANG DAH PINDAH SUBANG JY, SO BLUM TAHU MANER2 HOSPITAL BERSALIN YG OK AREA BERDEKATAN..HUHU..

Ainul said... September 21, 2010 at 11:05 AM

momma mia nak tanya bp kena charge bersalin kt DEMC tu?plan nk p bersalin kt sana jgk.

 
Top