10


What is TANTRUMS ????
A tantrum is an emotional outburst of ill humor or a fit of bad temper wherein the 'higher' cognitive functions are unable to stop the emotional expression of the putative 'lower' (emotional and physical) functions. It can be categorized by an irrational fit of crying, screaming, defiance, angry ranting and a resistance to every attempt at pacification in which even physical control is lost. The person may not stand or sit on their own. Even when the "goal" of the person is met, he or she is not calmed.



Lately nih, pe'el Damia agak berlainan sket. Ada masa nampak macam TANTRUMS and kekadang macam kakak yg keJELESan. Sbb...
  • Setiap kali bangun pagi mesti nangis if tak nampak nenek kat sbelah.  Siap dia meraba-raba kat sbleh dia to make sure nenek ada. Momma pujuk pun tak jalan. Kene pimpin tangan dia sampai jumpa nenek.
  • Malam-malam nak tido lewat jer... jadi cam hyperactive
  • Asyik nak nenek dukong pakai baby wearing jer. Siap amik and suh pakai tuh... Tak tahan tengok. Geram and klakor pun ada kekadang tuh
  • Main susu - tumpahkan satu bilik. Bila tegur lagi dia buat and marah kita plak... abis satu bilik momma bersemut :( sabar jer laaa
  • Suka main baby wipe. Pantang jumpa pasti dia amik and lap apa shj yg dia suka satu bilik. Tak dapat ala-ala ngamuks gitu.
    • Tengah hari/petang mesti nak ajak jalan keluar rumah. Siap amik kasut suh pakaikan. Kalo tak layan, apa lagi melalak dia.
    • Suka main tangga. Dah pandai naik dan turun tangga sesorang. Ishh seriau momma.
    • Tak mahu pakai baju dan seluar. Bila pakai pempers asyik dibuka nya... geram. Nak pakaikan CD/Pampers kene guling-guling kami. Tapi biasa momma mesti menang. Huhu...
    • Kekadang geram dengan tempat tido adik Dzakirah. Dia akan g kat adik Dzakirah,  tarik bantal kepala Dzakirah. Then tarik alas tempat tido Dzakirah then buang bantal-bantal Dzakirah kat bawah katil. Tengok tuh...




      Tapikan... Damia sayang adik Dzakirah tau... Tak caya ker?? Cuba tengok kat bawah tuh...


      Damia sayang adik Dzakirah laaa!!! 

      So in order momma to handle keJELESan Damia momma :-
      • Lebih kerapkan Spent time together-gether with Damia especially bila lil Dzakirah tido. Normally we ouls akan guling-guling tgk CD together-gether, menari, Hug & kisses spt dipenghujung CD Barney.
      • Always ajak Damia tolong momma esp tolong amik kan pampers adik, tuala adik, bantal adik then puji la kata kakak baik & rajin sgt
      • Bagi Damia mingle with adik i.e dukong adik di riba & ajar kiss adik
      • Slow talk, hug and kiss Damia bila Damia buat nakal. Cakap momma sayang kakak & bg kiss yg "mendalam". She can understand. Then kami akan hug macam dlm CD barney tuh lagi...
      • Bila adik menyusu ajak skali Damia menyusu dgn momma, so that dia tak rasa terpinggir. Since Damia dah on formula milk (6 months) susah gak nk ajak dia tendum nursing... bila kt sua dia senyum and tutup balik "B" momma. memula dia nk gak ASI momma dlm botol, tapi skrg dah tak nak. Pandai dia bezakan rasa formula dgn ASI... bijak ler anak momma nih [ mommies ada tips tak cane nk bg Damia menyusu dgn momma semula... plssss. buntu nih ]
      • Jgn lupa bg morning and good nite kiss to both of them.

      p/s: Momma masih study pasal TANTRUMS nih... nanti momma update. You ouls pun bleh g blog MamaMiya pasal tips TANTRUMS di SINI. Thanks dear for sharing!
       

      Post a Comment

      nurulazham said... April 29, 2010 at 8:18 AM

      soo cute..
      ala memula jek kot damia camtu..
      anak2 nurul pon mase awal2 dpt adik, mulalah buat perangai..
      pastu psyco cket..
      'tak sayang baby ke?nnt ibu bagi baby kat orang lah..'
      haa..that time baru dok sibuk2 nak sayang baby..
      yang x tahan skali, masa deqna dapat adik(sara), dia cium2 kat dahi..last2 dia keluarkan gigi kapak dia geget dahi baby sara..isk...anak..anak..heheheee..
      melalaklah sara mase tu..(masetu sara dlm 2-3month...berbekas 2btg gigi kat dahi..hohohoho...

      ICA said... April 29, 2010 at 8:38 AM

      Salam. Samalah Damia dengan anak Ica si Aila tu...mungkin sebab age diaorg dah nak masuk 2thn...perubahan perangai nak jadi lebih independent gitu....kena banyak2 sabar and creative dlm melayan anak2 kita di tahap ni..coz diaorg nak perhatian yg lebih tapi at the same time nak cuba test kesabaran kita hehehe...All the best momma

      ann @ hatiberbunga said... April 29, 2010 at 9:41 AM

      damia sebaya dgn anak sulung saya masa dia dpt adik.. mmg tantrum.. aduyai.. tp bila difikir2 balik, sedangkan kita yg dah dewasa ni pun amik masa nk sesuaikan diri dgn enviroment baru (baby baby) ni, apatah lg budak baya2 tu. apalah yg dia faham, kan?
      mmg kena sabar byk2..
      moga2 damia semakin dpt terima suasana baru dia ni. ntah2, dah besar nanti, dia n adik jadik best fren.. pakat sama2 usik mama dia plak. hehe..

      Ummi Salsabila said... April 29, 2010 at 10:40 AM

      oh..camtu ye peel mia.mia jeles ke ni..nak dptkan attention momma la tu.kita kn byk sabar kan,kak..

      kite tunggu peel aufa camne lak nanti.hehe.skang pun da asik nak attention kt dia je.

      Sharini aka Ummi Khayra said... April 29, 2010 at 11:36 AM

      hehhehe damia nak dpt attention tu kot... wahhh... Khayra pulak tak tau la macam mana.. hehehhe skrg ni macam dah terlebih manja... asyik nak ummi je.. apa2 nak nangis...

      BIONIC WOMEN said... April 29, 2010 at 12:41 PM

      momma....tq sharing this tantrums sindroms.hehe..kejelesan bila dpt adik berlaku hampir kesemua budak2 kot..(ataupun kebanyakan) especelly age mcm damia)..
      breastfeed smla?huhu..kita pun samalah..mcm nak breastfeed smula jer tp dh xder susu..nyesal kasi Dhiya formula milk..yelah aritu ingat nak pregnant, sbbkan period eily ni x teratur, doc suggest klau nak pegnan aft 2 yrs, benti susu..and kena mcm hormon pils utk regulate period, tp fikiran jd serba salah plak skang sbb KPLI tuh.hubby said delay dl fikir pegnant, tenangkan fikiran wat keputusan then baru take action yg mn ptt, takut jadi lain katanya.(takut bini dia meroyan lah tu).hehe

      Anje a.k.a Mama_Aqish said... April 29, 2010 at 12:46 PM

      ala ciannyer damia.jeles ek...tak dapat nak bermanja2 dengan mommy dia...ala buchuk2.damia kakak yang baik kan kena la sayang adeq...tak pe lama2 nanti damia serasi la then leh main dengan adeq k

      im - mamababahworld said... April 29, 2010 at 1:29 PM

      alolololo... Damia..

      yes, sebenarnya dia sayang, tapi jeles ada sket sebab the attention has to be divided between dia ngn adik die..hihi..bestnya, tgu besar sket mesti dzakirah akan lagi notty dr kakak dia...macam my nieces.. hihiii..^_^

      ummumishkah said... April 29, 2010 at 2:27 PM

      it's normal.. itu tandanya damia budak pintar! :)

      'NuReeN' said... April 29, 2010 at 4:51 PM

      x pa damia kan baik.. mesti kongsi kasih syg ngan adik dia..
      nureen nk bg award ni
      http://nureenasir.blogspot.com/2010/04/ladiess-choice-1st-award-beautiful.html
      tq

       
      Top