9

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."

Rajin-rajin la baca doa2 nie yea for ibu-ibu yang BF anak...InsyaALLAH..berkesan...juz bear in your mind....banyak mane pon effort kite buat untuk banyakkan susu badan..."REZEKI SEMUANYA DATANG DARI ALLAH SWT..."


Dan juga amalkan membaca surah al-Hujurat & al-Kautsar sedari mengandung lagi dan selepas melahirkan antara amalan-amalan yg bagus untuk mommies yg breastfeed anak...Sambil2 tu niat dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite & banyakkan susu kite...Baca dan cuba fahamkan melalui tafsir laaaaagi bagus! Cume effort kene lebih sket la ye kawan-kawan... =)


Lagi satu amalan yg bagus untuk mommies yg BF anak, amalkanlah membaca surah al-Baqarah ayat 60. Sambil baca ayat tue letakkan tangan pada breast, usap2, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kite & supaya kite mampu provide susu yg cukup pd anak kite hingga sekurang-kurangnye umurnye 2 tahun...


Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

Lagi satu, amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum. Yakinlah...insyaALLAH susu badan kita akan bertambah jika kite istiqamah dgn amalan yg tersebut di atas....


Sumber from

- Harlinda @ http://harlindahalim.blogspot.com/search/label/DOA for BF Mom

Post a Comment

nieda said... April 16, 2010 at 5:32 PM

insyaallah, baik niat kita baiklah yg kita dapat..

Ummi Salsabila said... April 17, 2010 at 5:09 AM

thanks for sharing..smg niat kita dpermudahkan.byk tak susu skang kak? ms pantang tgh meriah kan?

Aida Alias said... April 17, 2010 at 11:52 AM

sy akui dulu mmg takde kesedaran utk BF anak2 sampai 2thn.. paling lama menyusukan 8 bulan sj..

Momma Mia said... April 18, 2010 at 1:48 PM

Nieda >> InsyaAllah. Kt hanya berusaha, Tuhan yg menetukan segalanya

Momma Mia said... April 18, 2010 at 1:50 PM

Odah @ US >> InsyaAllah semoga segala urusan sweetie baby dipermudahkan i.e kesihatan yg baik & susu badan yg byk..

Alhamdulillah, ASI byk & B dah tak bengkak lagi. Semoga ASI sentiasa meriah & bleh momma buat stok EBM byk2..

Momma Mia said... April 18, 2010 at 1:51 PM

Aida >> Lebih 6 bulan pun dah bagus tuh, takpe bleh improve utk next baby...

Honey said... April 18, 2010 at 2:56 PM

Saya pun tengah BF anak ... Dah setahun 4 bulan ... Harap dapatlah khatam .... Copy artikel yerrr ...

Momma Mia said... April 19, 2010 at 6:00 PM

Honey >> ok copy jer. Sharing is caring kan. Sesama kt BF anak2 kita. InsyaAllah semoga urusan kt dipermudahkan Allah s.w.t Amin!!

zurazari said... October 4, 2010 at 11:25 AM

dear, me mintak izin copy paste yer... me nak tampal kat blog me...

 
Top