10
Wah tinggal lagi 10 hari jer cuti-cuti "subsidi" momma nak berakhir... "Bos, mintak sambung cuti  lagi boleh?" Korang rasa agak-agak bos momma nak bagi ke??? Sib baik baik cuti tak banyak, kalo tak pasti momma sambung lagi 1 bulan... nak kene sparekan cuti tuk Raya dan kecemasan. Andai bos baca my entry nih...
Salam Bos, 
Macam maner hari nih? Hope everything under control. Jangan stress-stress, nanti susu effect. Jangan lupa gie pam susu tau. Ni nak mintak izin, nak mintak sambung cuti lagi boleh???.... tak lama... 1 hari jer, boleh kan?? Please please please...........
Boleh ler yer? So momma akan kembali report duty kat opis pada 1 hb June 2010 instead of pada 31 May 2010. Momma tahu, macam-macam berlaku kat opis tuh sepanjang ketiadaan momma... Ni nak prepare mental dan fizikal gak nih before start kerja. Huhu... semoga momma pandai uruskan masa and tak stress-stress bila start kerja. most important  susu momma bertambah banyak lagi ler untuk lil Dzakirah, Amin!!

So post mortem untuk stok susu momma sampai hari nih. hari tuh momma ada bagitau target momma kat SINI. So mari kita lihat macam mana perkembangan stok susu momma. Jangan pula ingat momma nak riak lagi berlagak yer.  Hakikatnya,  momma perlukan keazaman dan semangat yang kuat untuk mengharungi pelbagai cabaran dan rintangan menyusu. Dan momma doakan semoga anda juga memiliki keazaman dan semangat yang jauh lebih hebat dari momma sebagai motivasi untuk kumpul stok susu.

- Stok sebulan yang lalu 20.04.10 -

- Stok sehigga hari ini 20.05.10 -
  
Target kasi penuh bahagian atas dan bawah tuh tak tercapai sebab kene consider lagi urusan masak-memasak kat rumah nih. So momma kene lagi GAMBATE and caiyok-caiyok so that stok susu momma bertambah-tambah and penuh giler bahagian beku tuh... so ada la reason kuat untuk next plan i.e tumpang stok kat umah sebelah (my SIL) or freight baru or deep freezer?? 

Hasil stok :-
  • Botol 2 oz = 20 x 2 oz = 40 oz
  • Botol 5 oz = 31 x 2 oz = 62 oz ( yang nih momma amik average. actually mostly ada yang 3 oz, 3.5 oz and 4 oz. Sebab amik masa nak check satu-satu & takut susu terdedah kat luar lama sangat, momma amik average jer... )
  • Botol avent = 1 x 2.5 oz = 2.5 oz
  • Storage bag = 39 x 6 oz = 234 oz ( momma amik average 6oz sbb sukatan dalam botol & storage bag nih cam tak sama. Lepas pump kat botol dapat 6oz tapi bila transfer to storage bag jadi 7 oz. maner satu nak ikut? so to play save on the number momma ikut botol )
Total  : 338.5 oz

Alhamdulillah, syukur sesangat. Suspen gak nak kira number tuh. Takut tak cukup 300 oz. So kalo tambah lagi 7 hari x 2 storage bag 1 hari x 6oz = 84 oz. Why  7 hari  jgn tanya, sbb momma nak senang kira. InsyaAllah, momma bleh dapat lebih 400 oz before start kerja. Ya Allah permudahkan lah mommaMia kumpul stok untuk saat-saat akhir before start kerja nih, AMIN!!


- 20.05.10 : Semua stok storage bag momma -

Post a Comment

Anje a.k.a Mama_Aqish said... May 20, 2010 at 9:17 AM

wah banyaknyer stok...bertuah la baby dapat minum susu ibu...rajin ibu nyer perah susu...isaha yang murni

Asmahani.A @ AA said... May 20, 2010 at 10:38 AM

Syabas alin. jeles i tengok.. penuh!!

yatie chomeyl said... May 20, 2010 at 12:08 PM

wahhh gighnya u. malu plaki tengok, rasa usaha i x ckp utk baby sn. i ken atingkatkan usaha ni..jd berkobar2 bila tgk stok u tu

nieda said... May 20, 2010 at 2:43 PM

bestnya, pembakar semangat ni stok ebm..chayok2

ibu_Arifa said... May 20, 2010 at 3:00 PM

bagusnyer momma mia..dah dapat kumpul byk dah tu..moga Allah permudahkan segala urusan mu Momma Mia..amin..

p/s:jgn lupa check pintu peti ais tu jgk..kang ada yg tutup tak rapat..rosak pulak susu tu ..sayang
sbb pernah terjadi kat geng blogger kita aritu..dkr sebaldi susu dia terpaksa siram kat pokok..nk buang gitu..lagilah sayang.

Momma Mia said... May 20, 2010 at 6:12 PM

@Anje a.k.a Mama_Aqish - Anje, Semoga anak2 momma akan sentiasa sihat berkat susu momma ni. Mudah2-an

Momma Mia said... May 20, 2010 at 6:13 PM

@Asmahani.A @ AA - Terima kasih AA. Jgn jeles2 la.. doakan semoga perjalanan momma dipermudahkan.

Momma Mia said... May 20, 2010 at 6:14 PM

@yatie chomeyl jom yatie kt buat stok susu banyak2... baby SN pun bertuah dah nak 1 thn susu ibu kan

Momma Mia said... May 20, 2010 at 6:15 PM

@nieda - Alhamdulillah. Gambate nieda.

Momma Mia said... May 20, 2010 at 7:56 PM

@ibu_Arifa - Ya Allah, mudah-mudahan Min. Thanks yer. Dulu masa Damia pun dah kene pintu peti ais tak tutup betul, sib baik susu waktu tuh tak byk. Skrg nih kalo nk kuar umah pun takut kalo black-out. Semoga semua susu tuh jadi rezeki utk Dzakirah.

 
Top