16
Masuk hari nih tinggal 20 hari jer lagi Momma boleh bermanjos-majos kan diri nih kat umah bersama lil Dzakirah & Damia. Huhu... sesungguhnya masa mencemburui Momma. So sebagai motivasi diri, Momma nak update tentang stok EBM Momma for lil Dzakirah. Rentetan dari entry Pumping Practice during Confinement, entry kali ni lebih kepada target Momma to make sure ...
  • Stok EBM lil Dzakirah ada lebih dari 300 oz before Momma start kerja. Why 300 Oz? Kalo 1 hari lil Dzakirah minum 5 times x 2 oz = 10 oz. So at least stok Momma ada untuk 30 hari.
  • Target fully breastfeed (BF) untuk 6 bulan pertama which is until October 2010 BERJAYA. So since bulan puasa akan jatuh pada mid-Aug until early-Sept, Momma perlu bersedia stok lebih awal in case berlaku low milk supply.
- Hasil stok  sehingga 20.4.2010 - 
Target kasi penuh bahagian atas dan bawah tuh

So untuk berjaya ATTITUDE and TIPS Momma yang mesti ada ...
  1. MINDSET - Pasang goal and target.
  2. MINDSET - Make sure hanya POSITIF thinking in mind. Always bagitau diri Momma yang susu banyak and cukup untuk lil Dzakirah.
  3. TENDEM PUMPING - sebelah payudara bagi baby nyusu, sebelah lagi pump. Serius this method produce lagi banyak susu compare double pumping.
  4. PUMP selepas menyusukan baby  if tak tendem pumping.
  5. Supply VS demand concept - The more the demand, the more the supply. Tambahkan kekerapan pumping dalam 1 hari. Every 2-3 hours MESTI. 
  6. DRINK - Banyak kan minum air before and after breastfeed.
  7. EAT - Makanan kismis 7 biji pagi, tengahari dan malam.
  8. NO to STRESSDon’t stressing yourself out especially if hasil pumping not reach to your expectation.
  9. PRAY - keep on praying for Allah’s guidance. Amalkan DOA untuk breastfeeding.
    "Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."
  10. SUPPORT - Get support from surrounding especially hubby, Damia, Nenek & others family. Also from workmate especially boss.



Teras kejayaan penyusuan susu ibu adalah...
SEMANGAT, KEINGINAN si ibu... untuk berikan yang terbaik pada anaknya... 
ILMU pun kena ada supaya tahu fakta dan apa yang berlaku sepanjang penyusuan... 
KUMPULAN SOKONGAN... perlu untuk memberikan peransang yang berterusan... 
DOA jgn dilupa sebab kita berusaha... 
ALLAH yang menentukannya...
 - From Gema Alam -

Post a Comment

CERITAKUASN said... May 10, 2010 at 9:31 AM

Suka tgk stok momma. Saya pun sedang mengumpul stok gak. tips given very useful. Tumpang praktis sama ye.. ;-)

Anje a.k.a Mama_Aqish said... May 10, 2010 at 9:40 AM

wah banyaknyer stok....bagus ni...kiter nanti kalo second baby pun nak wat camni gak...

firahadifa said... May 10, 2010 at 10:11 AM

tu la.. kite pon same.. dulu bukannyer satu peti sejuk.. satu botol penuh pon susah nak dapat every day

Intan said... May 10, 2010 at 10:12 AM

Perghhh byk tu stok dia!

Betul tu Azlin, mindset memainkan peranan yg sgt penting bila nak BF nie kan.

Susu badan is da best!

Dear, Happy Mother's Day to u!

ann @ hatiberbunga said... May 10, 2010 at 4:06 PM

tabik spring kt momma..!!

ann.. cita2 tu ada nk simpan stok byk camtu. tp tempat nk simpan xde. dlm proses pujuk en.hubby beli peti ais besar 2 pintu. hehe..

Momma Mia said... May 10, 2010 at 4:16 PM

@CERITAKUASN - Wah ada kawan, sronok2. Bleh kita sesama bertukar2 pandangan & support each other. Mari2 bersama-sama kita buat stok banyak2...

Momma Mia said... May 10, 2010 at 4:18 PM

@Anje a.k.a Mama_Aqish - Buat Anje... sronok bila tgk gambar stok EBM yg byk... w/pun org lain punyer... Semoga gambar momma jg dpt bg inspirasi & motivasi pd org lain

Momma Mia said... May 10, 2010 at 4:19 PM

@firahadifa - Takpe firahadifa. Tutup buku dulu bukak buku baru. Momma pun masih belajar & gali ilmu BF utk buat EBM nih

Momma Mia said... May 10, 2010 at 4:21 PM

@Intan - Alhamdulillah Intan. Tapi tuh masih tak byk lagi compare dgn org yg dah ada deep frezzer. Kene caiyok2 lagi dgn lebih gigih. Happie mother's day to u too dear

Momma Mia said... May 10, 2010 at 4:23 PM

@ann @ hatiberbunga - takpe Ann. Niat tu penting. Buat jer nnati biler peti ais dah penuh takde tmpat nk simpan brg basah utk masak, then bleh ler bg reason untuk dpt peti ais besar. InsyaAllah. Buat target utk EBM dulu then target tuk peti ais besar lak. Sesama kita caiyok2 Ann.

Mazatul Azura Muhamad said... May 10, 2010 at 9:40 PM

Alhamdulillah.... banyaknyer stok Alin... Jeles tau!

liennasts said... May 11, 2010 at 2:36 AM

pergh.. kagum dengan semangat awak.. good job dear.. apa yang penting semangat kena kuat kan??

Momma Mia said... May 11, 2010 at 2:45 AM

@Mazatul Azura Muhamad - Kak Mai jom ler sesama kt simpan stok byk2... nnti kita jumpa kat surau utk sesi menge"pam" ek. Mesti meriah surau. Pe kata kt mintak bilik utk menyusu kat opis tuh nak?

Momma Mia said... May 11, 2010 at 2:48 AM

@liennasts - Hai Lina, thanx. Yesza semangat kene kuat demi berikan yg terbaik untuk anak-anak kan..

Orked said... May 13, 2010 at 8:35 AM

Salam kenal,

Wah! seronok saya tengok susu tue..saya ehari dapat 3 botol je..tue pun untuk guna esoknya mase saya dah p keje..

Momma Mia said... May 14, 2010 at 8:37 AM

@Orked - Salam orked. Salam kenal too. takpe orked, sesama kita kerapkan pumping & buat stok

 
Top