20
Jom layan pengalaman penyusuan momma while travel oversee. Ini adalah perkongsian pengalaman penyusuan momma sebagai seorang ibu yang berkerjaya. If momma can do it, i believe semua ibu-ibu juga BOLEH!!! Anda yang "PILIH" dan "TENTUKAN" apa yang anda mahu dan apa yang terbaik untuk anak-anak anda. Kita hanya mampu berusaha dan meminta pada yang Esa. Selebihnya biar Allah yang tentukan. Setidak-tidaknya kita  tahu kita telah mencuba dan berusaha yang terbaik.

***
28hb Nov, Sunday - Travel Day
Flight ke Incheon dengan AirAsiaX since semua flight penuh. Flight schedule kul 1.55PM. So kul 11am momm telah berada di LCCT. Seperti diduga, memang ramai giler manusia. Beratur nak check-in pun almost 1 hour. Sib baik datang awal.

 Beratur check-in bersama anak-anak...
lihatler coolerbox yang besar tu... malu? belasah jer

 Si kecik yang takmo lepas... asyik berkepit jer
cam tahu tahu nak kena tinggal...

FYI momma start packing kul 5am 28hb tuh. Giler kan? Last minute... no good. Jangan follow. Malam sebelumnya anak-anak macam dah tau and ajak main sokmo sampai kami terlelap. So momma tak regret sangat sbb at least ada coretan gelak tawa anak-anak momma bleh bawa ke Korea. Since dah packing 5am so momma hanya dapat menyusu direct lil Dzakirah kul 6am, after that no more until momma naik flight. Tuhan sahaja yang tahu betapa sakitnya dada ni... So sebab dah tak tahan sangat momma decide "bertafakur" dalam toilet AirAsiaX... ada dlm 15min kot. Dengan hanya teknik marmet (guna tangan jer sbb dah tak tahan sakit gilerrr...) tu pun momma buat asal rasa kurang sakit, rasa cam susu ada lagi... lama sangat dlm toilet takut plak pramugari ingat momma pengsan ke? heheh... Actually kalo boleh momma tak mahu bawa any cecair masuk Korea, sebab takut kena tahan. Tu pasal tak nak perah habis... Lihat ler hasilnya... Lagi berat nak buang... sayang giler. So momma decide simpan jer dalam bag. So tawakal. Kalo disuruh buang baru buang. So tak rasa terkilan sangat.

Hasil perahan tangan 7oz dalam AirAsiaX

Dalam kul 9.30pm kami selamat sampai Incheon International Airport. Alhamdulillah. Kastam Korea tak strick sangat. So susu perahan selamat masuk ke Korea.

 Momma bersama bag susu momma... My bestfren forever!

 Di luar Incheon International Airport. Tunggu shuttle van from hotel.
Sejuk giler yer... Salji takde tapi cuaca sungguh berangin...

Oceanside Hotel

Tepat jam 10.30am kami sampai hotel. Pastu jalan2 jap nak cari makan, tapi hampa malam tuh kami hanya makan biskut vege jer. Alhamdulillah... dari takde apa-apa. Kul 11.45pm baru momma dapat mengepam puas-puas. Hasilnya 20oz. Menggunakan  pump via battery operated. Akhirnya manage to use Ameda nya battery option secara fully.  Plug kat Korea tak sama dengan Malaysia yer, so kena guna adapter.  But momma pilih untuk menggunakan battery. Ada dlm 3 dozen battery Energizer momma bawa from Malaysia. Tak sempat amik gambar dah terlelap sampai ke pagi... Betapa penatnya.

Post a Comment

lydzar said... December 9, 2010 at 11:19 AM

tak sabar nk baca cerita seterusnya..mencabar sungguh!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... December 9, 2010 at 11:29 AM

sib baik lepas ye...
ok alin
cite lagi..ehehe

[-suziey-] said... December 9, 2010 at 11:43 AM

perghhh skali pam 20oz..bestnye..puas hati kan..

ch@ said... December 9, 2010 at 11:50 AM

kagumnyaaa... lagi-lagi.

nursalwa said... December 9, 2010 at 12:18 PM

alaaa nak baca lg cter selanjutnya.. xasabar.. hehehe suka tgk kegigihan alin...

Diyana Zulkifli said... December 9, 2010 at 12:21 PM

huhu..kagum2.gila2 pny kagum

AQisH said... December 9, 2010 at 12:39 PM

mmg dasatlah momma ni..cpt update yg lain2 ;)

Liza said... December 9, 2010 at 12:58 PM

Wah, Momma best.. Byk susu Momma..

MamaDamia a.k.a Haiza said... December 9, 2010 at 1:06 PM

memang kena jadi my idola untuk breastfeeding ni....kagum tengok alin gigih dalam usaha nak bagi yang terbaik untuk anak... :)

Little BlueBird said... December 9, 2010 at 2:09 PM

guna tangan jer...oish..kagum..hasilnya pun kagum....

Dayu said... December 9, 2010 at 3:02 PM

a'ah tak sbar nak baca next episode.
next pls..
akak mmg gigih lah kak
tp kalau hasil badan mmg melimpah ruah gini. mmg akan segigih akak juga

next..next

~ As ~ said... December 9, 2010 at 3:13 PM

such an inspiration!

juelee said... December 9, 2010 at 3:24 PM

wow kagum ngan kegigihan akak..

Mieja@Amiizaa2001 said... December 9, 2010 at 3:28 PM

kagum dgn alin...terror guna tgn:)
suka tgk gambar dgn dzakira masa kat airport tu mcm taou jerk nak kena tinggal:)

Momma Mia said... December 9, 2010 at 10:20 PM

Terima kasih semua!
Semoga coretan ini dpt menyuntik inspirasi penyusuan anda.
Nantikan cerita seterusnya. Sabar yer.
Kami sedang bercuti di Bukit Tinggi, colmar tropicale berjaya hills

ummioked said... December 10, 2010 at 9:17 AM

Bestnya..lepas ni bolehlah ummioked praktikkan klu balik kg...sbb kena travel by flight...thanks2 sgt2 sbb share pengalaman yg sungguh berharga

yantz-yeem said... December 10, 2010 at 4:04 PM

wah akhirnya EBM slmt di bumi malaysia...syabas alin!!!

nieda said... December 10, 2010 at 6:10 PM

kagum dgn semangat alin...nak baca entry seterusnya nanti..

Rashifa Rosli said... December 10, 2010 at 11:09 PM

dear.... nti tengok blog pasal lecithin tue

f a i z a h 's said... December 11, 2010 at 10:07 AM

erk...murah sungguh rezeki kak alin...terasa sgt cemburu...huhu.besnye....alhamdulillah

 
Top