Monday, December 27, 2010

Power Pumping - Single pump dan manual pun bleh buat

Apa itu Power Pumping? Well a few days a go, one of my old friend mengadu yg hasil tenusu nya drop..Dah mkn n minum mcm2 masih jugak drop...So i suggest to her to make power pumping or hyperstimulation..Sbnr nya dah lama jugak saya tak buat power pumping.Thanks to my fren, sbb dia saya pun rajin jugak buat power pumping. Setelah buat 2x power pumping hasil tenusu saya pun meningkat dan boleh tambah stock frozen. My old friend tu pun ade bgtau production dia pun back to normal..Syukur Alhamdulillah...So ape dia power pumping ni???

Power Pumping
Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. For more information on basic pumping techniques, see the pumping section below. Here is a brief explanation of power pumping.
Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged.

Sebenarnya tidaklah susah untuk buat power pumping ni..Asalkan ada kemahuan...Cara nya senang, lebey2 lagi kalau menggunakan pump yg double pumping pakai letrik lagi..Mcm spectra 3 ke...Freestyler ker...Wah sambil bukak FB or update blog pun boleh buat...Just pump selama 20mins...Rest 10mins..Pump 20mins...Stop 10mins...So total is 1 hour..Insyaallah kalau saya dlm seminggu lepas tu mmg nampak hasil nya..

Bagi saya yg takde pump double pumping  ni, terpaksa la kreatif. Well pump yg telah bnyk berjasa kepada saya hampir 9bln ni  ialah Avent Manual..Single pump dan manual Okay! Mcm mane nak buat power pumping??? Sbnr nya saya taktau cara saya ni betul ke tak...Sbb saya godek2 pacik gugel tak jumpe plak pasal power pumping utk single pump..So kena lah modify sane sini...Oh bukan modify pump..Modify cara power pumping di aplikasi ajer..

Pump yg sgt berjasa... Muahhh Pump...<----mental!!!

Cara2 nya senang..Instead of pump 20mins..saya pump 10mins sebelah....pastu sambung sebelah lagi 10mins...pastu 10mins sebelah...sampai la total dia 1hour...Penat??Erm....cramp la jugak tgn tekan2 pump sejam...Tapi hasil nya?Pricelesss!!! Hehehe..lepas seminggu...wah superb hasil nye..


See....
Walaupun taklah bnyk sgt tp utk 9months bf mom..
kalau dpt penuh satu botol MLO tu...wah..
melonjak riang tau...hehehe...
 
So to those yang ada masalah susu sikit, lepas ni kene rajin2 buat power pumping!!!  Teruskan perjuangan and JANGAN GIVE UP!! Siapa yang ada pump elektrik and double pumping tiada alasan ok sbb yang manual and single pun bleh buat. Thanks and kredit to ArissaZoela. Anda memang hebat!!


12 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- [Reply to comment]

1 hour? woweee..ehehhe

ok gk ni..leh la cuba..:-) thanx alin!

~ As ~ [Reply to comment]

aku tak pernah pasang penutup pump tu, pakai mcm tu je...

CERITAKUASN [Reply to comment]

hai momma, lama tak jengah sini.. mmmmmm bagus gak idea tu.. Alhamdulillah, dah nak masuk 1 tahun saya breast feed si Aiman. Alhamdulillah masih belum campur susu formula. Boleh try cara momma ni.

saya pun guna pump yg tu (manual + elektrik) tapi lagi suka guna yang manual sebab suction dia kuat skit.

Ainul [Reply to comment]

kena try ni...

kayzie [Reply to comment]

me pun wat power pumping pkai avent manual..same cara ngn akak wat tuh..hehe..

nurul aziyana [Reply to comment]

oowh mcm tu rupanya power pumping..nk buat la..anytime blh buat kn?

Ummi Salsabila [Reply to comment]

Kene try jugak ni! Bagus tips ni.thanks Kak Alin yayang!!!

putera keamanan [Reply to comment]

hi...nk tnya skit,power pumping nie kn praktis everyday ke?? or juz one day per week utk increase our milk supply?? bguz gak tips nie...pasni nk try jgkler wt pwr pmping nie...hope mnjadi laaa...hehhehe...cayyok3!! =)

Momma Mia [Reply to comment]

@ puter keamanan - nk increase kena usaha lebih... the more the demand the more the supply datang.. insyaAllah.. caiyok@!!

are2sweet [Reply to comment]

As salam, maaf, mohon tunjuk ajar untuk simpan stok susu. Walaupun dah baca blog momma mia, masih confuse :-(

Momma Mia [Reply to comment]

@are2sweet dear, apa2 sms/whatsapp alin ek 019-2682709

azinuj [Reply to comment]

salam kak..nk tny..power pumping pakai manual pump tu non stop ke kirenye..10mt kanan, smbung kiri..teruskan smpi 1jam..gitu ke? sy baru belajar..pki manual unimom mezzo jek.. :)

Related Posts with Thumbnails