6
Penyusuan semasa travel overseas bukan suatu yang mustahil... Alhamdulillah dengan izin Allah momma berkesempatan melaluinya dan Momma nak share pengalaman momma memerah susu ibu dan membawa pulang EBM ke Malaysia form overseas trip - KOREA dengan kalian semua... 

Peringatan yer!!! setiap negara yang dilawati berbeza-beza procedurenya. Setahu momma antara negara yang strick Australia, Europe, US. Tapi untuk negara-negara like Taiwan, Laos, Thailand, Indonesia and Singapore boleh rujuk SINI. Manakala kalau ke negara yang lebih jauh perjalanannya like New Zealand boleh rujuk SINI.

1. Apa yang diperlukan ??! 3 major items

a. Coolerbox
  • Coolerbox - besar (Cooling performance: 32h with Freez’Pack) dan kecil (Cooling performance: 9h with Freez’Pack)
  • Chiller dan ais pack
  • Tuala tebal - utk cover EBM dgn ais
  • Garam - ni guna masa travel back dengan ais 
  • Loy tape coklat - untuk seal coolerbox masa travel back to Malaysia

b. Bag Penyusuan
  • Storage bag - simpan susu
  • Botol susu - 2 botol saiz 8oz. Digunakan untuk mengepam susu. Bawak 8oz lebih baik dari 5oz sebab takyah nak tukar-tukar botol masa mengepam bila botol penuh. Bila tengah syok-syok mengepam pastu berhenti sebab botol penuh, kekadang susu merajuk tak nak kluar... macam-macam kan?
  • Pump - Recommended pump manual atau battery operated, most of the time susah nak jumpa elektrik socket
  • Masking Tape & marker pen - utk label susu
  • Battery Energizer 
  • Plug adapter
  • Tuala kecil - untuk lap botol
  • chiller & cooler bag
  • Botol pencuci botol dan pump 
  • Nursing cover (option)
My best buddy
 Ameda memerlukan 6 biji battery skali pakai... 
Alhamdulillah sepanjang di Korea sampai pulang ke Malaysia 
suction pump dengan battery Energizer sangat cemerlang... 
Tahan lebih lama... Thank u so much!!

c. Positive Mindset



  "... Selalu berdoa mengharapkan yang baik agar yang baik akan berlaku...
Saya cuba positifkan diri saya kerana dengan cas yang positif kita akan kuat mengharungi semua cabaran yang datang... 
Sesungguhnya segala bentuk amalan kita dengan Allah perlulah berterusan...

Percaya & Yakin...
Allah Maha Pengasih Penyayang
Sentiasa berprasangka baik dengan Allah
Teruskan beramal dan berdoa


2. Bagaimana nak pack dan check-in into cargo

Semua item no.1 seeloknya di seal dengan plastik wrap sebelum ke kaunter check-in. Di Malaysia sangat mudah mendapatkan service wrapping nih. Tapi masa di Korea momma tak jumpa pun so terpaksa pakai Loy tape coklat untuk seal coolerbox tuh masa travel pulang ke Malaysia. Once dah seal dan puashati, g declare coolerbox yang dah diwrap as fragile, perishable and always keep upright. Nanti orang kaunter check-in akan put sticker.

 Service wrap di LCCT = RM5-RM10

As for Bag Penyusuan, bawa ler sebagai hand luggage. Reason mudah untuk buat projek dalam flight nanti bila. Flight ke Incheon, Korea lebih kurang 5-6 hours. Bleh 2x pump tuh... Tapi momma hari tuh 1x pump jer sebab tak tahan bengkak.  Lagipun takut tak lepas imigresen Korea bagi ke tak bawak masuk EBM. Alhamdulillah,  lepas. To be improved in next trip.

3. Dimana dan Bila nak mengepam??!
Momma tak suka dan akan cuba elak untuk buat projek mengepam  dalam tandas...  (masa travel hari tuh terpaksa sbb tak tahan bengkak...)... Kita kan nak bagi yang terbaik untuk anak kita mesti la cari tempat dan udara yang bersih. Kalo di Airport biasanya ada disediakan nursing room. Momma jumpa nursing room di Gimpo Airport. Kalo anda tak jumpa anda bleh menggunakan nursing cover untuk mengepam. Be kreatif kan... InsyaAllah to be applied during next trip dalam flight. Agar-agar ada orang yang terganggu ke??
 

Sebolehnya masa travel day to bagi direct feeding kat baby sebelum berlepas. So masa dalam flight tak ler bengkak. Semasa bekerja, kena cari masa untuk mengepam seperti biasa, Tapi kalo asyik meeting jer cane kan nak pump kan. So harus lepas kerja masa dihotel pump every 3h and put EBM inside the fridge hotel.

4. Nak simpan beku EBM atau cair??
Tengok duration kita travel. Kalo leass than 3 days, simpan EBM cair jer lebih mudah nak transport nanti...

Jika lebih dari 3 hari, harus ler dibekukan. Mintak jasa baik hotel untuk freezekan our EBM. Biasanya susah nak simpan kat Kitchen Hotel or bakery freezer. So tanya if there is any 2 door fridge available. Last time di Hyundai Hotel momma jumpa di bahagian receptionist.

5. How to make sure EBM safe in Hotel freezer??? 
Always insist untuk simpan EBM anda di fridge walaupun terpaksa difollow oleh hotel staff. Bukan mengada ek, tapi kita nak make sure that our EBM is always in good condition, and no one has touch it. Maner la tau kan. Also make sure to put label with your name, room number and a note saying that “Mom's milk inside – do not move” Mom's milk lebih sopan kot rather than Breast milk... heheh ni based on pengalaman la bila deal dengan recep lelaki. muka cam terkejut jer... Kalo bleh tulis dalam bahasa tempatan lagi baik. Next time akan letak dlm plastik  bag so that lebih mudah nak angkut pulang...
 


6. How to sterilise the breast pump while travelling?
Masak air gunakan kettle hotel and basuh pump and botol dengan air panas. Nak beli Sterilising tablet pun boleh. Guna sterilising tablet and soak the pump & accessories in the small cooler box. Bleh try next trip.

7. How to transport the EBM from foreign country back to home?
Setelah penat mengepam dan menyimpan, harus la make sure hasil perahan selamat ditransport dari foreign country back to home kan... Ni cabaran paling getir. Kena make sure we have enough ais. So kalo ais susah nak cari kena sediakan lebih chiller and ice pack.  Below ini how momma handle masa trip ke Korea. Boleh juga buat macam entry nih item no.8 . Hari tuh tak sempat nak buat rujukan sebelum pulang. 
 
Ais yang berjaya diperolehi ditaburkan secukup rasa dalam coolerbox

 Ni ais dalam coolerbox yang kecik

Pastu tutup dengan tuala yang tebal yer
so that EBM bawah tuala tuh kekal sejuk & beku

 Then seal coolerbox tu sampai rasa secure tak akan terbuka walau
ditongang terbalik kan
Lagi satu seal ini juga to protect if ais tu cair, air tak meleleh kluar tau

Pastu check-in...declare as fragile, perishable and always keep upright. 
Nanti orang kaunter check-in akan put sticker lagi

So harap dapat membantu mommies pula kalo travel. Actually date for next trip ke Korea sudah ada... mid-Jan 2011. So harus la ulangkaji to make sure next trip lebih mudah dan tak ulang kesilapan lalu. Sesiapa nak apply untuk balik kampung pun boleh. Be creative ek...


Post a Comment

nursalwa said... December 29, 2010 at 1:20 PM

wahhh bestnya.. bagus info nie alin.. salwa pun setahun sekali akan terbang keseberang laut.. hehehe mentua kat sabah.. pening kpala gak nak pikir ebm..

Emy Omar said... December 29, 2010 at 2:46 PM

Good info..thanks for sharing ye..

ayu said... December 29, 2010 at 9:04 PM

great info alin, thanks for sharing..

f a i z a h 's said... January 2, 2011 at 1:47 PM

good info...nk amik info ni letak kt blog infos sy utk tujuan rujukan pada masa akn dtg... :)

cikpuanhady said... January 7, 2011 at 8:04 AM

perghhh..cayalah dear..u dapat pam jugak even pi obesi..btw, thanks for sharing..

Tolong saya boleh? :Jom vote saya..^_*

maslisa said... January 14, 2011 at 4:01 AM

kazen, gua gelak sakan tgk sifu anuar tolong meng handle that big blue ice box!!!! hehehehehe.... kazen, lu memang gigih!!! chaiyok!!! in our family, i think its safe to call u The Sifu of Breastfeeding!!!! oleh kerana terharu dan teruja dgn semangat kazen ku ini, sila buat satu contest, saya akan menaja satu hadiah from bandung kay... its part of my marketing strategy gak nih... huhuhuhu sms me as soon as u touchdown from korea kay... miss u n ur girls too.... xoxo

 
Top