6
Jumaat - 9.4.2010

  • Hari ni momma g check-up dgn doktor Fairuz untuk melihat jahitan di perut momma. Maklom ler orang duk hospital 2-3 hari bila c-section tapi momma cuma 1 mlm jer. Thanks to doctor Fairuz coz so understanding that momma prefer to stay at home rather stuck kat hospital. Yang penting momma kene kuat semangat & don't give up!! So far no problem. Alhamdulillah... luka jahitan ok jer, takut gak jahitan tuh terkoyak sbb momma ni tak reti duk diam gak. ahaksss... cuma perut rasa yg tak selesa amat.
  • Since Damia masih demam & susah bebenor makan ubat momma take opportunity jumpa Doktor Roliza skali. Doctor propose Damia to take 3 days antibiotics injection. We ouls kene berulang alik to DEMC. Sebab tekak Damia merah & dah ada infection. If pengambilan antibiotic tak betol bleh jadi makin teruk. Skarang pun Damia nya selera menyusu pun dah berkurang.
  • Since Damia jumpa Dr. Roliza, momma mintak check Dzakirah skali, in case ada kuning. Memula Dr. Roliza kata ok, not so bad but... bile dia tau kumpulan darah momma adlh Darah "O" dia suh gak g amik darah sbb tendency kene jaundice tinggi. Dr. Roliza cakap w/pun sometime baby kerap menyusu & kerap poh poh tapi semasa potong tali pusat baby, darah ibu bleh bercampur dengan baby. Since Dzakirah kumpulan darah "B+" and momma "O+", percampuran keduanya bleh meningkatkan paras kepekatan bilirubin dalam darah and bleh merosakkan otak baby.
Result " confirm Dzakirah kene jaundis fisiologikal (click SINI kalo nk atu ape tuh) & reading dia agak tinggi dlm 360. Menurut Dr. Roliza, biasanya range 180 kebawah kira ok - 250 pertengahan - 300 tinggi... kecewa la gak sbb so far Dzakirah kerap menyusu & poh poh pun byk sampai nk melecet punggung dia. Tak sanggup berpisah dgn Dzakirah.... Ya Allah tolonglah hambamu ini.

Memula Dr. Roliza propose buat HOME Phototherapy but after tau reading dia suh masuk hospital but momma ckap tak nak pisah dgn Dzakirah + Damia yg demam lagi... huhuu emo emo... So Dr. izinkan buat Home Phototheraphy + syarat kene dtg lagi esok ptg utk amik reading Dzakirah. Since Damia pun memang kene g amik antibiotics injection so we uols agree. Dr Roliza ingatkan lagi yg bb kene ada bawah phototheraphy for at least 16 hours & momma kene kuat & tak leh lembut hati... ARRRGGHHH terus teringat pengalaman masa time Damia kena jaundis dulu (SINI). Abang tanya momma mcm? hmmm momma stuju as long tak berpisah dgn Dzakirah. Semua diuruskan & mobile phototherpy light akan dihantar ke rumah ptg nnti.


nntikan update Phototheraphy @ home. Doakan Dzakirah cepat sembuh yer & doakan momma kuat utk melawan tangisan Dzakirah nnti... Tu yg paling tak sanggup nak hadapi...


Post a Comment

Mazatul Azura Muhamad said... April 10, 2010 at 6:01 PM

Tak sangka plak we are sharing a same blood type.. Alhamdulillah.. we ols anak2 sume tak kene jaundis.. Maybe sebab during pregnant lagi saya dah amalkan makan tablet susu kambing.. Maybe it's help kot.. Tak sure la.. tapi maybe la..

Hopefully baby cepat sihat dr Jaundis.. Amin..

Ummi Salsabila said... April 11, 2010 at 12:31 AM

kami doakan dzakirah n damia cepat sembuh..bg momma sng hati ok..

alhamdulillah,aufa dulu xkena kuning.xde exprience..org kata kn amalkan mnum susu kambing ms pregnant.wallahualam..kite usaha je kan.

kakyong said... April 11, 2010 at 6:55 PM

kuatkan semangat momma mia...
semoga kedua2 nya cepat sembuh...

Momma Mia said... April 12, 2010 at 12:42 AM

Kak Mai >> ooo amik tablet susu kambing ek. tak tau ler plak. Bleh try in next pregnancy ler kalo ada rezeki. TQVVM.

Momma Mia said... April 12, 2010 at 12:44 AM

Odah @ US >> memang tak senang hati ler biler anak tak sihat nih... baru tau pasal susu kambing tu masa preggy. byk gak nampak dlm forum SI.

Momma Mia said... April 12, 2010 at 12:45 AM

Kak Yong >> Mekaceh Kak Yong. Hubby pun ckp macam tuh, kalo nak anak cepat sembuh mommanya kene kuat semangat!!

 
Top