14

Alhamdulillah... dengan izin-Nya, momma dah jumpa "perisai" untuk menggantikan puasa. Last week, momma puasa Isnin & Khamis. Alhamdulillah, dengan izin-Nya momma berjaya menggantikan puasa 2 hari tanpa risau milk supply merudum. 

Isnin, 21.6.2010
  • 2x pumping di office and 1x direct feeding (ni pun sebab lil Dzakirah merajuk tak nak EBM after long weekend)
  • Pengambilan masa sahur :  Nasi berlauk + set B + fresh milk bercampur kurma + 7 biji kurma
  • Berbuka  : Nasi berlauk + 3 biji Kurma + ESP  + Performance Drink 
  • Hasil pump 1 hari : 8oz + 5.5oz = 13.5oz

- Hasil pump sesi pagi -

- Hasil pump sesi petang - 

Khamis, 24.06.2010
  • 3x pumping di office
  • Pengambilan masa sahur :  Nasi berlauk + set B + 7 biji kurma + ESP + Performance Drink + 3 biji Alfalfa
  • Berbuka  : Nasi berlauk + 3 biji Kurma + ESP  + Performance Drink 
  • Hasil pump 1 hari : 7.5oz + 6oz + 5.5oz = 19oz
  • sebelum tidur : makan set B+ ESP

- Hasil pump 3x di office - 


- Hasil pump sesi pagi, 7.5oz - 

- Hasil pump sesi tengahari, 6oz - 

- Hasil pump sesi petang, 5.5oz - 


Bukan sahaja susu tidak merudum, malah susu momma lebih pekat. Warna susu juga kekadang ada kekuningan or kehijauan. Cery cakap "Kepekatan itu adalah disebabkan oleh Protein, warna kekuningan itu disebabkan oleh B-complex dan warna kehijauan tu disebabkan oleh Vitalea."

Selain itu, badan kurang letih. Paling best momma dah kurang terbelit-belit.... heheh sembelit laa. Lil Dzakirah juga semakin berselera minum EBM. Dulu mula-mula 2-3oz jer. Sekarang 3.5oz mesti. Alhamdulillah semuanya dengan izin-Nya. 

Pengambilan supplement  seperti di ENTRY NI antara ikhtiar momma. Selepas 1 miggu amik ESP momma terus jatuh chenta & terus order satu canister dengan Cery. Since untuk puasa momma tambah pengambilan performance drink pulak. Sesape berminat skarang ada offer... berbaloi-baloi. Bukan nak promote or nak kata makan supplement confirm susu bertambah... tetapi bila kita istiqamah makan supplemen + jadual pumping kerap (min 6x 1 hari), badan jadi tak stress, hepie jer, insyaAllah... dengan izin-Nya automatik badan kita boleh produce susu tanpa masalah.... dengan syarat jangan lupe doa dan tawakal... dan pk positif!!


nota kaki:  
  • Set B ada Vitalea (multivitamins), B Complex, Vitamin C dan Alfalfa. Details refer SINI
  • Khasiat Performance Drink rujuk SINI
  • Khasiat Energizing Soy Protein (ESP) rujuk SINI

Post a Comment

f a i z a h 's said... June 28, 2010 at 5:30 PM

jeles benor tgk stock EBM momma mia neh...berazam nk wat mcm ni gak..doakan ek...momma mia gna breastpump jenis apa ek? sy gna jenis manual jerk...so ingat nk tuka gna eletrik pnya...since rasa bersmgt nk bf anak secara eksklusif...even hmpir patah smgt...nk advice sket kalu bleh...bpump ni mempengaruhi production EBM kita x? maknanya adakah bpump mempengaruhi hasil pumping kita pada satu2 masa...

Momma Mia said... June 28, 2010 at 6:01 PM

@f a i z a h 's - Salam sis. My personal opinion, B/pump do play role dlm hasil pumping. Kalo boleh amik yg double pumping. selain menjimatkan masa ia juga boleh stimulate both B at same time. Since alin ni working mother b/pump double pumping memang sgt membantu ketika di opis.

kalo tak buat double pumping, b/pump elektrik sgt membantu kalo nk tendum pumping, sbelah baby isap sbelah lagi pump. kalo manual mesti penat nnti kan.

tapi one of my fren kat opis ni gigih pump guna manual!! memang we oul tabit spring kat dia (sis Aima). w/pun skrg dah camput tapi masih gigih pump sampai 2 tahun...

apa pun semangat + +ve thinking + doa & tawakal amat membantu. Faizah boleh!!!

nieda said... June 29, 2010 at 6:40 AM

alhamdulillah, rezeki baby dzakirah..boleh cuba juga supplement ni

Momma Mia said... June 29, 2010 at 9:16 AM

@nieda - Alhamdulillah syukur Nieda. Kalo Nieda nk cuba sila la contact Hadha or Cery. Their very friendly & kind hearted. Alin just sharing jer benda baik ni utk semua. Pilihan terletak di tangan masing2.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... June 29, 2010 at 10:11 AM

mmm...
cemburu tgok ibu2 yg semnagt kuat pump susu untuk anak
kenapalah saya tak sekuat ini
isu kesihatan bukan alasan..mmm
tapi alhamdulilah sekurang2nya utk baby no 2 saya dapat jugak susukan sehingga 6 bulan

kalau ada baby lagi(lama lagiiiiiiiiiiiiii) saya akan cuba full BF!!!!
insya-allah

mommy icha said... June 29, 2010 at 10:44 AM

alhamdulillah.. gumbiranya hadha tgk update lin ni (^_^)... sebenarnya, semangat lin yg kuat tu faktor utama kejayaan BF lin.. bila minda bawah sedar kita kuat, otak akan bg signal kat saraf dan badan utk buat sthg! dan inilah hasilnya.. teruskan berkongsi cerita ye lin.. hadha nak ambik cerita lin bt testimoni..

Diyana Zulkifli said... June 29, 2010 at 7:58 PM

wah.clap.clap.clap.utk momma mia.sgt kagum.saya tak segigih momma..huhu.dah cmpr fm pun.tp mmg niat nk susukan ali lamala.takmo,jadik mcm masa mia dl dah..6bln je.pastu trus lekat ali plak..hmm

Momma Mia said... June 30, 2010 at 11:21 AM

@BABY(MAMA AMANA & ARIEF - Wah tahniaH tahniah berjaya 6 bulan tuh kira bagus dah tuh mama. takpe utk next baby bukak buku baru & semangat baru. InsyaAllah Gambate!

Momma Mia said... June 30, 2010 at 11:22 AM

@mommy icha - Alhamdulillah Hadha. Thanks to u too for sharing & caring. Ok benda baik harus dikongsi bersama kan

Momma Mia said... June 30, 2010 at 11:25 AM

@Diyana Zulkifli - Mekaceh Diyana. InsyaAllah sesama kita GAMBATE ek!! Mari kita sesama gigih menyusu anak-anak kita ek

fizanur said... July 6, 2010 at 11:57 AM

Seronok tengok susu berbotol-botol. jeles pun ada sebab saya dulu takla meriah. campur2 lagi adala. teruskan mengupdate pasal breastfeeding ya. Saya nak kumpul knowledge untuk kelahiran akan datang.:)

Momma Mia said... July 12, 2010 at 8:03 AM

@fizanur InsyaAllah, akan dikongsi lagi. Benda baik kan perlu disharing2. Niat Fiza dah ada dah tuh. kumpul jgn tak kumpul. Semoga penyusuan baby baru nnti lagi mudah. Amin

fizanur said... July 21, 2010 at 11:30 AM

psss...alin, saya nak amik gambar susu alin yg berbotol2 nih masuk belog saya ye. wat testi. bleh ye.

 
Top