8
Alhamdulillah misi penyusuan ekslusif 6 bulan untuk lil Dzakirah tercapai sudah. Syukur sangat. Semoga perjalanan penyusuan kami untuk 1 tahun dipermudahkan. Amin....

Imunisasi 6 bulan - Hepataitis B 3rd dose juga telah selamat disuntik di paha gebus lil Dzakirah. Alhamdulillah lil Dzakirah tak demam. Doktor kata 3rd dose tuh kuat sket ubatnya. Macam-macam perkembangan yang positif ditonjolkan lil Dzakirah. Sebelum tuh kita tengok dulu berat & tinggi lil Dzakirah.

Perkembangan Berat
  • 3.5 kg - masa lahir 
  • 4.5 kg - hari ke 26
  • 5.1 kg - 1 bulan 3 minggu 5 hari
  • 5.6 kg - 3 bulan 7 hari 
  • 6.5 kg - 4 bulan 20 hari
  • 7.0 kg - 5 bulan 20 hari
  • 7.5 kg - 6 bulan 14 hari >>> ... 
Perkembangn Panjang / Tinggi
  • 49 cm - masa lahir
  • 53 cm -  hari ke 26  
  • 57 cm - 1 bulan 3 minggu 5 hari 
  • ... cm - 3 bln (lupa nk tanya doktor sbb masa nih lil dzakirah nangis teruk after injection) 
  • 62 cm -  4 bulan 20 hari 
  • 68 cm -  5 bulan 20 hari 
  • 74 cm -  6 bulan 14 hari >>>  ...

 ***

1. 
Sudah pandai isap jari kaki daaa.. huhu sabar dik!!
Momma tak puas lagi nak main dengan adik laa


2. 
Sudah pandai bangun untuk duduk


3. 
Happy go lucky


4. 
Pandai merangkak dah, tapi belum master lagi


5. 
Sangat pantas & master dalam bab mengensot

6. 
Pandai berkawan

lil Dzakirah dengan Qarish 

lil Dzakirah dengan Hariz 

"Semoga lil Dzakirah membesar dengan lebih sihat, lebih ceria dan sentiasa dilindungi dalam rahmat Allah"... Amin!!

Post a Comment

Mama Zharfan said... October 19, 2010 at 11:14 PM

tomeyyy sgt :) rasa nak gigit2 heheeh

nurulazham said... October 19, 2010 at 11:22 PM

kejapnye rasa lil dzakirah dah 6 bulan...
membesar dgn sihat ye, syg~

rynas said... October 20, 2010 at 5:24 AM

dia nak adik tuh hehhehe

wan nurul hezrina abd halim said... October 20, 2010 at 10:20 AM

alhamdulillah dipermudahkn segala urusan penyusuan.ameen..tahniah yer

memorisusuanku said... October 20, 2010 at 4:30 PM

comelnya pandai geget ibu jari yer....mintak maomma adik yer...heheheh

Momma Mia said... October 20, 2010 at 11:01 PM

@ mama Zharfan - hehe cepat-cepat buat adik tuk arief. nnti leh ghegit puas2

kakyong said... October 20, 2010 at 11:13 PM

tahniah for the 6th mths achievement..
bambam dan tegap nya dzakirah... geram...

hufaida1803 said... November 27, 2010 at 12:47 PM

kejap je dah bsar kan anak2 ni..alhamdulillah..baby saya pun demam n batuk teruk around 6 bulan ari tu,,kelam kabut juga,,

 
Top