4
 

Ini sesuatu yang bagus sangat untuk diamalkan ........   

Rasulullah SAW bersabda, ' Bila seorang anak Adam wafat, maka amalnya terputus kecuali tiga hal iaitu:-
  •  1] Shadaqah jariah
  •  2] Ilmu yang bermanfaat
  •  3] Anak shalih yang mendoakannya. 
(HR. Muslim, Abu Dawud , At-Tirmidzi , Nasa ' i dan Ahmad )  

  SADAQAH JARIAH - KEBAJIKAN YANG TAK BERAKHIR
ALSADAQAT AL JARIYAH - THE ACTIONS WHICH OUTLIVES YOU
1.       Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, anda mendapatkan hasanah Give a copy of Quran to someone and each time they read from it, you will gain hasanaat
2.       Sumbangkan kerusi roda ke hospital dan setiap orang sakit       menggunakannya, anda dapat hasanah Donate a wheel chair to a hospital and each time a sick person uses it, you will gain hasanaat
3.       Berbahagi bacaan yang berfaedah dengan seseorang Share constructive reading material with someone
4.       Bantu Pendidikan seorang anak Help in educating a child
5.       Ajarkan seseorang sebuah do ' a.
 
 Pada setiap bacaan do ' a itu, anda dapat hasanah
Teach someone to recite a  doa . With each recitation, you will gain hasanaat
6.       Berbahagi CD Quran atau Do ' a Share a  doa  or Quran CD
7.      Libatkan dalam pembangunan sesebuah masjid tenaga atau harta Participate in the building of a mosque   thru wealth or strength
8.      Letakkan   pendingin air di tempat umum Place a water cooler in a public place
9.       Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau binatang berlindung         dibawahnya, anda dapat hasanah Plant a tree. Each time any person or an animal sits under its shade or eats from the tree, you will gain hasanaat
10.   Bagikan info/email ini dengan orang lain. Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal diatas, Anda dapat hasanah sampai hari Qiamat. Share this with someone. If one person applies any of the above you will receive your hasanaat until the Day of Judgment

Sharing is caring ...
caring is loving ...
 

Post a Comment

puterihannan said... October 20, 2010 at 6:04 PM

momma mia, mmg besar manfaatnya bersedekah.. tp ramai yg bersedekah tangan kanan heboh nak bagitau kat tangan kiri....

p/s: momma mia, ada keje umah tuk momma.. nnt jenguk blog ek... :D

firahadifa said... October 20, 2010 at 7:06 PM

thanks dear .. i likeee :)

Wansteddy Tales said... October 20, 2010 at 8:41 PM

good info alin :)

jom join ga ni saya try godek2 chat bos kuar error. blog saya pn error jugak kenapa tah. prob server kot :(

http://wansteddy.blogspot.com/2010/10/sape-nak-hadiah-free-dari-paris.html

kakyong said... October 20, 2010 at 11:10 PM

momma Mia,
setiap perbuatan baik kita sbg anak solehah/soleh.. kebajikannya/pahalanya juga akan sampai kepd ibu ayah yg telah meninggal dunia.. Ini ustaz yg cakap, sbb tu kita disuruh mendidik anak menjadi soleh/solehah.. bukan hanya doanya yg akan sampai pada kita.. tp setiap perilaku kebaikan/kebajikannya akan sampai pd kita...

Wallahu'alam..

 
Top