15
Salam mommies,

Semalam me jumpa doktor gigi sebab rasa gigi ni cam ada lubang-lubang jer yang terbukak... hikhik... So selamat ler gigi ni di tampal dan dicuci polish lagi. Walaupun terasa ngilu yang teramat, me redah juga sebab if tak dibuat kang lagi sakit dibuatnya kan?


Satu lagi masalah - gigi geraham bongsu me sudah kluar and space kat kat area gigi tu cam tak cukup so ini akan mengakibatkan perebutan antara cik gigi-gigi untuk mendapatkan ruang. So doktor menyarankan me mencabut gigi geraham bongsu tuh... if not gigi akan kucar kacir.
pembentukan gigi bongsu from goggle
me nye tak tau yg maner.. cam angular tuh jer

So doktor cerita la bagaimana proses surgery tuh nanti. Gusi me bakal dipotong and tulang bawah gusi akan dihancurkan pastu baru kluarkan gigi geraham bongsu tuh... lebih kurang gitu laaa. Ngerikan. Kalo uols tengok gambar yang doktor lukis and tunjuk tuh lagi ngeri. Hihikhikhi... 

Hokey yang tuh part yang ngeri. Yang ni plak part yang tak best dengar. SInce me fully breasfeed, me telah dinasihatkan untuk tidak menyusu selepas surgery nanti. After surgery doktor akan bagi ubat antibiotik and ubat tahan sakit. Tang ni me dah pening dah terasa cam nak pengsan... maner bleh tak BF my baby langsung. Tak kan hasil perahan nak kena buang semula... So doktor kata kalo nak menyusu make sure jangan makan ubat dulu. Lepas menyusu baru makan ubat. FYI doktor akan bagi cuti MC 3-5 days lepas surgery nanti. 

Ya Allah dah ler lepas surgery akan sakit giler kat gigi and then kalo tak menyusu for 8 hours pasti B akan bengkak and sakit. Ada sesiapa ada pengalaman tak??? advice sket. Now me tak decide lagi nak buat surgery tuh ke idak.

Me yang dalam dilema...

Post a Comment

Cery said... October 27, 2010 at 10:37 AM

momma mia...ngeri dgr cite gigi ni.. u tahu tak..i penah time pgnnt cabut..time bfeed kene cabut... bukan kata sebab baby boy kuat menyusu.. i pun malas mkn kalsium.... huhhu... mmg ubat antibotik dan tahan sakit tu buat stopkan susu..tp i tak amik... tak sanggup u.... biarla bertahan sakit..tp i cabut geraham jer..sakitnye Tuhan je yg tahu....mmgberbiji bcomplex dan ostematrix (calcium tu-sekali 6 biji i mkn oste tu)....kalo sugeri sure lagi sakit kan..
sabarye alin..i know u are such a wonderful and strong momma...do the best.. Allah akan byr setiap kesabaran dan ketabahn u

Yaati Nor said... October 27, 2010 at 11:20 AM

klu gerham bangsu tak sakit tak yah la cabut dulu..kat opis saya nie ada yang mcm tu tak sakit tp doc advice suruh sabut..kos rm 1000++ peh tu dia gi doc lain doc lain tu advice tak sakit wek po nak sabut..akhirnya dia tak cabut..sampai la nie..

Zaidah said... October 27, 2010 at 11:29 AM

btul ape yang dinyatakan yaati tu..klu tak sakit tak yah cabut...klu nak cabut jugak tunggu hingga baby dah cukup 2 tahun ker....rasa selagi tak merbahayakan diri tak yah cabutlah

ummioked said... October 27, 2010 at 11:31 AM

Salam..tak pernah alami benda ni, tapi pernah kena alergic gatal yang teruk sgt n doc suggest makan ubat yg dia bagi tapi tak leh nak b/feed, memang time tu sedih sgt bila pk nak buang susu yg kita perah..at last ummi tak amik ubat tu, tahan je gatal macam mana pon, sjrg ni dah kurang tapi still ada..tak sanggup lah tgk susu dibuang..kalau ada pilihan lain kan bagus...

[-suziey-] said... October 27, 2010 at 11:35 AM

uish..sakit sgt ke..ish ngeri jgk ni..haih..xde experience la nk bg advice..apepn..hope dpt bertahan..

Momma Mia said... October 27, 2010 at 12:22 PM

@ Cery - Ya Allah mencabarnya during ur prgnat & BF cabut gg. TQVVM cery for the support & motivation words. appreciate it so much!!

That's what in my mind. Bertahan selagi boleh

Momma Mia said... October 27, 2010 at 12:24 PM

@ Yaati - So far idak ler sakit sangat. Pk pk cam nak bertahan dulu. Thanks Yaati. ur comments also help so much. Lega sket otak ni. my surgery cost idak ler sampai 1k tapi dlm 400-500 jugak ler kata doc

nieda said... October 27, 2010 at 12:25 PM

xde experience plak..hold dulu lah. bf lagi penting. pendapat saja

Momma Mia said... October 27, 2010 at 12:25 PM

@ Zaidah - cam tuh la Zaidah. Dah berkira-kira & pk pk cam nak tunggu dula la kot. Sakit idak ler sangat. nnti me check-up lagi & tanya kalo nak wait ok tak dengan doc.

Momma Mia said... October 27, 2010 at 12:27 PM

@ ummioked - W'salam. Tahniah ummi u seorang ibu yg tabah & kuat semangat. Nak ikut juga contih ummi. Me pun tak sanggup nak buang hasil susu perahan & tak BF baby. Sehari tak BF rasa cam tak lengkap hari kita

Momma Mia said... October 27, 2010 at 12:28 PM

@ Suziey - ngeri la Suziey. Doakan me dapat bertahan & tak la rasa sakit sgt gg bongsu tuh.. Thanks dear!! Its helps

ann @ hatiberbunga said... October 27, 2010 at 1:46 PM

err.. klau dah kena pantang dari bf + dpt MC sampai 3-5 ari tu, maknanya confirm sakit bangat la tu.

wargh..!! scarynya.. baru je planning nk buang jugak gigi geraham ku yg dah rosak ini.. huhu..

tp kan.. betul la kata kawan2.. klau tak sakit, hold dulu la.. biar ur princess besar dgn sihat dulu.. cian dia..

Haris Zuhaina said... October 27, 2010 at 3:13 PM

Salam,
kalu ain, tak yah cabut. tak yah operation nih. cabut ja gigi geraham yg blok geraham bongsu tuh. so nanti dia akan ada space untuk geraham bongsu tumbuh.
tapi ain sendiri tak cabut pun mana2 gigi. coz setiap kejadian ada manafaatnya. cuma masa nak tumbuh geraham bongsu tuh, gigi lain ngilu lah coz nak bagi space pada si bongsu....

:)

Momma Mia said... October 27, 2010 at 6:20 PM

@ Ann - belum buat pun me dah rasa sakit, dah buat cane la kan. InsyaAllah akan diholdkan dulu aft dapatkepastian doktor if me tunggu after my doter 2 tahun

Momma Mia said... October 27, 2010 at 6:20 PM

@ Ain - mekaceh Ain atas pandangan Ain tuh. Menbantu sangat. Salam perkenalan ek.

 
Top